Kycklingar.

Publicerad den 1 december 2024 kl. 17:07

Japanska vaktlar är inte särskilt ruvvilliga. Ibland får någon höna för sig att lägga sig på ägg men ligger som regel inte kvar mer än några dagar. Därför kläcker vi fram våra kycklingar i maskin. 

Äggen samlas under en vecka. Då förvaras dom med spetsen nedåt i rumstemperatur och vaggas ett par gånger om dagen. Dom läggs sedan i maskin som håller 37,5-38 grader. Även här ska äggen vändas regelbundet. De flesta maskiner har automatisk vändning som vaggar eller vänder äggen. Detta görs för att efterlikna hur en höna vänder sina ägg i redet. 

Jag torrkläcker alltid mina vaktlar. Det innebär att jag tillsätter vatten i kläckaren först vid lock down dag 14-15. Lock down innebär att vändningen stängs av och äggen läggs ned för att kycklingen ska kunna förbereda sig på kläck. Fram tills nu kan man lysa äggen om man är nyfiken på befruktningen. Ett befruktat ägg blir mörkt medan ett obefruktat lyser upp som en glödlampa.Dock har vaktlar relativt tjockt skal så det kan vara svårare att se än om man lyser tex. hönsägg. Dag 16-17; låt bli kläckaren. Nu ska äggen ligga still så kycklingarna kan lägga sig till rätta och hitta luftblåsan. Det är viktigt att inte öppna kläckaren och släppa ut fukten, då torkar hinnorna och kycklingen får det svårt att ta sig ut.

Dag 17-18 kan man sen börja se små hålslag på äggen och höra hur det piper i kläckaren. När kycklingen kläckts ska den stanna kvar i kläckaren i 1-2 dygn tills den är helt torr. Kläcket kan pågå några dagar och då är det viktigt att man, hur gärna man än vill, inte öppnar och tar ut dom färdiga kycklingarna för då förstörman för dom som ännu inte tagit sig ut. En kyckling har allt den behöver i näring ifrån gulsäcken så den klarar sig fint utan mat och vatten ett par dagar.

 

Väl ute ur kläckaren behöver kycklingen ha halkfritt underlag och värme. En värmelampa eller ett värmetak är perfekt. Liggen kycklingarna tätt i hög eller försöker sträcka sig mot värmen så är det för kallt. Ligger dom avslappnat utspridda så är det lagom. Vaktlar behöver ett foder med högt proteinvärde. Jag kör på kalkonstart eller kalkontillväxt från granngården. Första tiden är pelletsarna för stora och man måste mala fodret för att kycklingen ska kunna äta det. Om du har en större vattenbehållare så lägg lite stenar eller glaskulor i botten så att inte kycklingen dränker sig själv, dom är bra på det.

 

Värmebehov första tiden:

  • Vecka 1: 37 grader C
  • Vecka 2: 34 grader C
  • Vecka 3: 31 grader C
  • Vecka 4: 28 grader C
  • Vecka 5: 25 grader C
  • Vecka 6 = vuxna – träna in dem i vuxenburen.

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.